Metallica

Metallica jest heavymetalowym zespołem założonym w Los Angeles w USA w 1981 roku przez Jamesa Hetfielda i Larsa Ulricha. Grupa jest uważana za najlepszy i najbardziej wpływowy zespół heavymetalowy lat 80.,oraz najbardziej innowacyjny zespół metalowy drugiej połowy lat 80. i 90.

Dzięki pierwszemu albumowi Metalliki o nazwie Kill "Em All grupa została uznana za twórcę nowego stylu - thrash metalu. W 1986 zespół wydał płytę o nazwie Master of Puppets, określaną przez niektórych krytyków jako najlepszy album heavymetalowy wszech czasów. Jest to zarazem ostatni album zespołu nagrany z basistą Cliffem Burtonem, zmarłym 27 września 1986 w wypadku autokarowym, podczas którego wyleciał przez okno, po czym autokar wylądował na nim. Pozostali członkowie zespołu rozważali rozwiązanie zespołu, ale postanowili kontynuować granie i już wkrótce na następcę Burtona został wybrany Jason Newsted.

W 1991 zespół wydał swój najpopularniejszy album pt. Metallica (nazywany Czarnym Albumem), który jako pierwsza płyta Metalliki osiągnął 1. pozycję na liście "Billboardu" w Stanach Zjednoczonych. W 1999 ukazał się album/film koncertowy S&M, który jest zapisem koncertu Metalliki razem z Orkiestrą Symfoniczną z San Francisco, dyrygowaną przez Michaela Kamena.

W styczniu 2001 Jason Newsted opuścił grupę. W kwietniu zespół rozpoczął nagrania do kolejnego albumu studyjnego, ale przerwał je już w lipcu, ponieważ James Hetfield udał się do kliniki odwykowej, w której przebywał do grudnia. Praca nad albumem została wznowiona dopiero w maju 2002, by wreszcie w 2003 zaowocować wydaniem St. Anger. Wszystkie partie gitary basowej zostały nagrane przez producenta albumu, Boba Rocka, ale jeszcze na kilka miesięcy przed wydaniem płyty nowym basistą Metalliki został Robert Trujillo. Kolejny album studyjny jest spodziewany na początku 2008.

 

Obecny skład:

James Hetfield - wokal

Lars Ulrich - perkusja

Kirk Hammett - gitara

Robert Trujillo - gitara basowa

 

Dyskografia:

1983: Kill "Em All

1984: Ride the Lightning

1986: Master of Puppets

1987: Garage Days Re-Revisited

1987: Cliff "Em All!

1988: ...And Justice for All

1989: 2 of One

1991: Metallica

1992: A Year and a Half in the Life of Metallica

1993/2002: Live Shit: Binge & Purge

1993/2002: Live Shit: Binge & Purge

1996: Load

1997: Reload

1998: Garage, Inc.

1998: Cunning Stunts

1999: S&M

2001: Classic Albums

2003: St. Anger

2004: Some Kind of Monster

2004: Some Kind of Monster

2006: The Videos 1989-2004

 

Nagrody:

1990 "One" Best Metal Performance

1991 "Stone Cold Crazy" Best Metal Performance

1992 "Enter Sandman" Best Metal/Hard Rock Video

1996 "Until It Sleeps" Best Hard Rock Video

1992 Metallica Best Metal Performance with Vocal

1997 Metallica Best Hard Rock Artist

1997 Metallica Favorite Heavy Metal/Hard Rock Artist

1999 Metallica Catalog Album of the Year

1999 Metallica Catalog Artist of the Year

1999 "Better Than You" Best Metal Performance

1999 Lars Ulrich Outstanding Drummer

1999 Reload Outstanding Hard Rock Album

2000 "Whiskey in the Jar" Best Hard Rock Performance

2001 "The Call of Ktulu" Best Rock Instrumental Performance

2003 Metallica Hall of Fame

2004 "St. Anger" Best Metal Performance

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www