Foo Fighters

Po śmierci Kurta Cobaina w 1994 Grohl zagościł w studiu Roberta Langa w Seattle z przyjacielem producentem Barrettem Jonesem. Z wyjątkiem partii gitary w "X-Static" granej przez Grega Dulli z Afghan Whigs, Grohl grał na każdym instrumencie i śpiewał we wszystkich piosenkach. Ściągnięty do Capitol Records przez byłego A&R Nirvany (i właściciela Capitol Records) Graya Gersha, Grohl zmiksował swoje dema profesjonalnie, i wydał na debiutanckim albumie Foo Fighters.

Grohl nie chciał żeby Foo Fighters stał się projektem jednoosobowym, dlatego też starał się stworzyć grupę która wspomagałaby album. Początkowo kolega z byłej grupy Krist Novoselic był głównym kandydatem do zespołu ale obaj bali się że będą postrzegani jako reinkarnacja Nirvany. Słysząc pogłoski o rozpadzie grupy Sunny Day Real Estate, Grohl zatrudnił ich basistę Nate Mendela oraz perkusistę Williama Goldsmitha. Pat Smear który był nieoficjalnym członkiem Nirvany po wydaniu In Utero, został wcielony jako drugi gitarzysta tym samym dopełniając grupę. Foo Fighters zagrali swoją pierwszą trasę koncertową na wiosnę 1995.

Pierwszy singel grupy This Is a Call został wydany w czerwcu 1995, a debiutancki album został wydany miesiąc później. I"ll Stick Around, For All the Cows i Big Me zostały wydane jako single w następnych miesiącach. Zespół spędził miesiące na promowaniu tego albumu, zawitał też na znanym festiwalu Reading. Na początku trasy po Wielkiej Brytani zespół zagrał na Brixton Academy.

Przed wydaniem There Is Nothing Left to Lose właściciel Capitol Records Gray Gersh został wyrzucony z wytwórni. Kontrakt Foo Fighters zawierał klauzulę która pozwala im na odejście w momencie odejścia Gersha. Grupa odeszła z Capitol Records i wstąpili do RCA.

W 2000 Foo Fighters współpracowali z grupą Queen.

 

Obecny Skład:

Dave Grohl – główny wokalista, gitara, perkusja

Taylor Hawkins – perkusja, instrumenty perkusyjne, wokal

Nate Mendel – bas

Chris Shiflett – gitara, wokal

 

Dyskografia:

Foo Fighters (1995)

The Colour and the Shape (1997)

There Is Nothing Left to Lose (1999)

One by One (2002)

In Your Honor (2CD, 2005)

Skin and Bones (2006)

Echoes, Silence, Patience & Grace (2007)

 

Nagrody także nie zostały znalezione, ale do końca nie wiadomo czy po prostu nie puściły nerwy Basi.

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www