The Doors

The Doors - amerykańska grupa rockowa powstała w lipcu 1965, rozwiązana w 1972 r. Była najwybitniejszym przedstawicielem amerykańskiej odmiany psychodelicznego rocka.

Grupa wzięła swój początek od przypadkowego spotkania dwóch studentów szkoły filmowej Uniwersytetu Kalifornijskiego, Jima Morrisona i Raya Manzarka, na plaży w Venice, części Los Angeles. Na pytanie Manzarka, co ma zamiar robić po skończeniu szkoły, Morrison odpowiedział, że pisać piosenki. Gdy ten zaśpiewał Moonlight Drive Manzarek, pianista o klasycznym profilu muzycznego wykształcenia, postanowił założyć zespół. Zaprosił do współpracy swoich dwóch przyjaciół-muzyków: jazzowego gitarzystę, specjalizującego się we flamenco, Robbie"ego Kriegera i także jazzowego perkusistę, Johna Densmore"a. W ten sposób powstała jedna z największych legend muzyki rockowej - The Doors.

Sama nazwa była skrótem od The Doors of perception - "Drzwi percepcji", zainspirowanymi słowami Williama Blake"a: "Gdyby bramy percepcji zostały otwarte, wszystko ujawniłoby się człowiekowi takim, jakim jest - nieskończonym".

Zespołowi udało się przełamać wszelkie bariery. Psychodeliczne brzmienie odpowiadało popularnym trendom swego czasu. Perfekcyjne, bliskie jazzowej precyzji wykonanie zadowalało największych koneserów, głębokie, tajemnicze i bardzo osobiste teksty Morrisona z równą łatwością trafiały do młodzieży, jak i miłośników wyrafinowanej poezji.

We wrześniu 1966 roku zespół wszedł po raz pierwszy do studia by nagrać debiutancki longplay. Pierwszy singiel Break On Through (To The Other Side) został niemalże niezauważony, drugi natomiast, bodaj największy przebój grupy, Light My Fire stał się z dnia na dzień wielkim przebojem sprzedając się w liczbie ponad miliona egzemplarzy.

Druga z kolei płyta studyjna zespołu była spokojniejsza i mniej spontaniczna, co nie zmieniało faktu, że utrzymana była w takim samym klimacie. Ostatnia ścieżka, długi i dramatyczny utwór When The Music"s Over była jak The End. Morrison uznany został za dzikiego szamana rocka. Album był bardzo dobrze sprzedawany również dzięki bardzo znanym utworom Love Me Two Times, Moonlight Drive czy People Are Strange.

Trzeci longplay płyty nie powstawał bez problemów. Morrison miał coraz większe problemy z alkoholem, przez co praca w studiu stawała się bardzo ciężka dla pozostałych członków zespołu. Nie przeszkodziło to jednak w nagraniu bardzo dobrej płyty.

W tym czasie, dzięki rosnącej popularności, grupa grała wiele koncertów gdzie niejednokrotnie dochodziło do różnych incydentów.

Następnym albumem był nagrany w 1970 roku Morrison Hotel.

Ostatnią piosenką nagraną przed śmiercią Jima w lipcu 1971 był utwór Riders on the Storm.

 

Ostatni skład:

Jim Morrison - wokal

Ray Manzarek - instrumenty klawiszowe

Robbie Krieger - gitara

John Densmore - perkusja

 

Dyskografia:

The Doors (1967)

Strange Days (1967)

Waiting for the Sun (1968)

The Soft Parade (1969)

13 (1970)

Morrison Hotel (1970)

Absolutely Live (1970)

L.A. Woman (1971)

Other Voices (1971)

Full Circle (1972)

American Prayer (1978)

Alive She Cried (1983)

Live At The Hollywood Bowl (1987)

In Concert (1991)

Live in Hollywood (2002)

The Doors Box Set (2003)

Legacy: the Absolute Best (2003)

The Best of The Doors (2003)

 

Nagrody:

Każdy albumzajmował pozycję w pierwszej dwudziestce listy The Billboard 200.

Innymi słowy mówiąc administrator Basia wkurzyła się widząc ilość nargród zdobytych przez The Doors. Nie chodzi o to, że ich nie lubi, tylko, że to ona formatowała te biografie na użytek naszej strony. Pomyślcie sobie ile nerwów potrzeba aby uporządkować taką ilość nieuporządkowanych nagród. A że Basia nie należy do najcierpliwszych osób tak czy siak jej dziękujemy.

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www