R.E.M.

R.E.M. - amerykańska grupa rockowa powstała w 1980 roku. R.E.M. (skrót od ang. Rapid Eye Movement - jedna z faz snu) była grupą, która zbudowała pomost pomiędzy punk rockiem, a rockiem alternatywnym. Grupa złagodziła punkowe brzmienie, wprowadzając delikatną, jangle popową grę gitar i mamroczące śpiewy Michaela Stipe"a, pozostawiając jednocześnie punkową energię i spontaniczność. Właśnie charakterystyczny śpiew, niekiedy nazywany radosnymi pomrukami stał się wyróżnikiem grupy. Przez pierwsze lata swej działalności grupa regularnie wydawała albumy jednocześnie intensywnie koncertując. Z czasem brzmienie grupy wyszlachetniło się, jednocześnie nabierając odcienia melancholijnej zadumy. Coraz częściej w aranżacjach pojawiają się delikatnie grająca sekcja smyczków. Także w tekstach grupy daje się wyczuć intelektualny niepokój. W połowie lat osiemdziesiątych R.E.M. staje się jedną z najpopularniejszych grup stylu college rock, a wkrótce potem zapewnia sobie miejsce w czołówce amerykańskiego rocka głównego nurtu. Do największych przebojów grupy należą: "Losing My Religion", radosna piosenka "Shiny Happy People", melancholijna i pełna zadumy "Everybody Hurts", czy przejmująca w swej wymowie "Drive". Z czasem R.E.M. zmieniło styl grania na jeszcze bardziej rockowy, czego przykładem były kolejne dwie płyty z lat 1994 i 1996 Monster i New Adventures In Hi-Fi. Przez wielu krytyków, ale również sympatyków płyta New Adventures In Hi-Fi, uznana została najlepszą w całej dyskografii zespołu, warto dodać że, New Adventures... powstało podczas wielkiej trasy koncertowej, promującą płytę Monster.

W roku 1997 grupę opuścił perkusista Bill Berry. W roku 1998 ukazała się płyta Up, był to pierwszy album nagrany przez R.E.M. jako trio. W 2001 roku ukazał się album Reveal, który śmiało można nazwać jedną z najlepszych i przede wszystkim najpiękniejszych płyt R.E.M. W roku 2003 nadszedł czas na podsumowanie okresu z lat 1988-2003, składanką największych przebojów R.E.M. p.t In Time: The Best Of 1988-2003. Wydanie płyty poprzedziła trasa koncertowa w czasie, której R.E.M. zagrał 10 lipca na warszawskim Torwarze jednyny jak dotychczas koncert w Polsce. W roku 2004 zespół wydał najnowszy album Around The Sun, na którym znalazła się podbijąjąca listy przebojów w Europie piosenka "Leaving New York". Wydanie płyty uświetniła kolejna wielka trasa koncertowa po całym świecie która zakończyła się 10 lipca 2005 na Millenium Stadium w Cardiff (Wielka Brytania).

 

Obecny skład:

Peter Buck - gitara, mandolina

Mike Mills - gitara basowa, śpiew, chórki

Michael Stipe - śpiew

Bill Rieflin - perkusja

 

Dyskografia:

Chronic Town (1982, EP)

Murmur (1983)

Reckoning (1984)

Fables of the Reconstruction (1985)

Lifes Rich Pageant (1986)

Dead Letter Office (1987)

Document (1987)

Eponymous (1988, kompilacja)

Green (1989)

Out of Time (1991)

Automatic for the People (1992)

Monster (1994)

New Adventures in Hi-Fi (1996)

Up (1998)

Reveal (2001)

In Time - The Best of R.E.M. 1988-2003 (2003, kompilacja)

Around The Sun (2004)

And I Feel Fine ... The Best of the I.R.S. Years 1982-1987 (2006, kompilacja)

 

Nagrody, jak to Basia powiedziała są ale nie mogła ich znaleźć.

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www