Pink Floyd

Grupa została założona przez trójkę studentów School of Architecture Rogera Watersa, Ricka Wrighta i Nicka Masona w 1965 r. Dopiero później dołączył do nich Syd Barrett, który w zespole pełnił funkcję wokalisty i gitarzysty. Jednak w 1968 Syd z powodu postępującej schizofrenii i problemów z narkotykami został usunięty z zespołu a na jego miejsce przyjęto Davida Gilmoura. Podczas prac nad płytą The Wall z zespołu został usunięty Rick Wright. Następnie, na skutek animozji między Gilmourem i Watersem w 1983 ten ostatni opuścił zespół ogłaszając jego rozwiązanie. Jednak Gilmour wraz z Nickiem Masonem i Rickiem Wrightem podjęli próbę reanimacji zespołu bez niego, i wydali w tym składzie jeszcze parę płyt.

Muzyka Pink Floyd często charakteryzowana jest jako rock progresywny lub art rock. Grupa stała się słynna z ambitnych tekstów, solidnie skomponowanej i strukturalnej muzyki, mistrzowskiego wykorzystania dźwięków pozamuzycznych i łagodnego brzmienia. Od roku 1994 do 2005 zespół pozostawał nieaktywny, w lipcu 2005 reaktywował się na jeden występ w swoim najbardziej charakterystycznym składzie, aby podczas serii koncertów Live 8 spróbować wpłynąć na obradujących uczestników szczytu G8.

7 lipca 2006 r. wskutek komplikacji cukrzycowych zmarł współzałożyciel grupy - Syd Barrett. 10 maja 2007 odbył się koncert poświęcony jego pamięci, zatytułowany Madcap"s Last Laugh, na którym wystąpili m.in. wszyscy żyjący członkowie zespołu (jednak nie jako Pink Floyd - najpierw Roger Waters z muzykami towarzyszącymi, a w finale David Gilmour, Nick Mason i Rick Wright).

 

Ostatni skład:

Syd Barrett - gitara, śpiew

David Gilmour - gitara, śpiew, także gitara basowa i instrumenty klawiszowe

Bob Klose - gitara

Nick Mason - perkusja

Roger Waters - gitara basowa, gitara, śpiew, instrumenty klawiszowe

Richard Wright - instrumenty klawiszowe, śpiew

 

Dyskografia:

1968 - A Saucerful of Secrets

1969 - Ummagumma (2 płyty - studyjna i koncertowa)

1970 - Atom Heart Mother

1971 - Meddle

1973 - Dark Side of the Moon

1975 - Wish You Were Here

1977 - Animals

1979 - The Wall

1981 - Pink Floyd: Live at Pompeii

1983 - Pink Floyd The Wall

1983 - The Final Cut

1987 - A Momentary Lapse of Reason

1989 - Delicate Sound of Thunder

1992 - La Carrera Panamericana

1994 - The Division Bell

1995 - Pulse

2003 - The Making of Dark Side of The Moon

2004 - Pink Floyd and Syd Barrett

2006 - Pulse (2 DVD Set)

 

Nagrody:

1996 r. grupa Pink Floyd została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

1994 piosenka Marooned w kategorii Najlepszy utwór instrumentalny

Wszysytkie albumy w czołowych miejscach listy The Billboard 200

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www