Pearl Jam

Pearl Jam to zespół grunge"owy, który powstał w 1990 roku w Seattle. Wtedy to poznali się gitarzyści Stone Gossard i Mike McCready oraz basista Jeff Ament. Wspólnie z Markiem Armem, Stevem Turnerem i Alexem Vincentem założyli w 1984 roku zespół Green River, dziś uznawany za jeden z pierwszych reprezentujących gatunek grunge.

Pod koniec roku 1987 Ament i Gossard zaczęli grać z Andrew Woodem, wówczas wokalistą Malfunkshun. Współpraca układała się na tyle dobrze, że postanowili założyć zespół, przyjął on nazwę Mother Love Bone. Oznaczało to koniec istnienia Green River. W 1989 roku Mother Love Bone podpisało wysoki kontrakt płytowy z wytwórnią PolyGram. Ich debiutancki album Apple ukazał się w roku 1990, sześć miesięcy po tym jak Wood przedawkował heroinę.

Śmierć wokalisty zakończyła działalność Mother Love Bone. Po rozpadzie grupy Ament zagrał kilka koncertów z zespołem Luv Company. Nie było to jednak poważne przedsięwzięcie, a bardziej luźno związana grupa muzyków, której istnienie miało służyć głównie wspólnemu jammowaniu i dobrej zabawie. Gossard zaś odświeżył znajomość z McCreadym. Zaczęli regularnie jammować, a wkrótce przyłączył się do nich również Ament. W tym samym czasie Chris Cornell, wokalista Soundgarden skomponował dwie piosenki jako hołd dla zmarłego Andrew Wooda. O pomoc w ich nagraniu zwrócił się do Amenta, Gossarda, McCready"ego i Matta Camerona (perkusista Soundgarden). Ta współpraca zaowocowała powstaniem albumu Temple of the Dog, którego tytuł (zaczerpnięty z jednego z wersów piosenki Man Of Golden Words Mother Love Bone) był też nazwą zespołu. Równocześnie z pracą nad tym projektem Gossard, Ament, McCready i Cameron nagrali kilka instrumentalnych piosenek, które miały być zalążkiem powstania nowego zespołu. Aby mógł powstać potrzebny był jeszcze wokalista oraz perkusista (Cameron nie chciał rezygnować z grania w Soundgarden). Z propozycją objęcia tej drugiej funkcji zwrócono się do Jacka Ironsa - ten odmówił, lecz otrzymane nagranie demo zespołu przekazał swojemu znajomemu z San Diego, wokaliście Edowi Vedderowi. Vedder dograł partię wokalną do trzech piosenek (Once, Alive, Footsteps), przesłał nagranie do Seattle i został przyjęty jako wokalista. Perkusistą grupy został ostatecznie Dave Krusen. 22 października 1990 roku zespół zagrał swój pierwszy koncert w klubie Off Ramp, w Seattle, pod nazwą Mookie Blaylock. Ten dzień jest uznawany za oficjalną datę powstania zespołu.

Nazwa Mookie Blaylock wzięła się od koszykarza zespołu New Jersey Nets, ale ostatecznie została zmieniona na Pearl Jam. Debiutancki album grupa zatytułowała numerem z jakim grał Blaylock, tj. Ten.

 

Aktualni członkowie:

Eddie Vedder - wokal, gitara elektryczna

Jeff Ament - gitara basowa

Stone Gossard - gitara elektryczna

Mike McCready - gitara elektryczna

Matt Cameron - perkusja

Boom Gaspar - klawisze

 

Dyskografia:

Ten (27 sierpnia 1991)

Vs. (19 października 1993)

Vitalogy (6 grudnia 1994)

No Code (27 sierpnia 1996)

Yield (3 marca 1998)

Live on Two Legs (24 listopada 1998)

Single Video Theory (4 sierpnia 1998)

Binaural (15 maja 2000)

Touring Band 2000 (1 maja 2001)

Riot Act (11 listopada 2002)

Lost Dogs (11 listopada 2003)

Live At The Showbox (30 czerwca 2003)

Live At The Garden (11 listopada 2003)

Rearviewmirror: Greatest Hits (16 listopada 2004)

Live at Benaroya Hall (27 lipca 2004)

Live At Easy Street (20 czerwca 2006)

Pearl Jam (1 maja 2006)

Live at the Gorge 05/06 (26 czerwca 2007)

Immagine In Cornice (25 września 2007)

 

Nagrody nie zostały znalezione w tym jakże przepełnionym internecie.

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www