Lenny Kravitz

Lenny Kravitz (ur. 26 maja 1964 w Nowym Jorku) - amerykański muzyk łączący w swojej twórczości rock, pop i funk; wokalista, gitarzysta, basista, perkusista, autor tekstów i kompozytor, producent. Jest wegetarianinem.
Wśród jego wzorców muzycznych są m.in. Jimi Hendrix, John Lennon, Curtis Mayfield i Stevie Wonder. Jest muzycznym samoukiem.
Współpracował m.in. z Madonną (kompozytor znanej piosenki "Justify my Love"). Jego żoną była aktorka Lisa Bonet (występowała m.in. w serialu Bill Cosby Show). Lenny i Lisa mają córkę o imieniu Zoe.

Dyskografia:
Let Love Rule (1989)
Mama Said (1991)
Are You Gonna Go My Way (1993)
Circus (1995)
5 (1998)
Greatest Hits (2000)
Lenny (2001)
Baptism (2004)
It Is Time for a Love Revolution (2008)
Funk (2008)

Nagrody:

1993 - Najlepszy teledysk ("Are You Gonna Go My Way?")
1994 - Najlepszy artysta
1998 - Najlapiej ubrany mężczyzna
1998 - Nagroda Grammy za najlepszy wytstęp ("Fly Away")
1999 - Nagroda Grammy za najlepszy wytstęp ("American Woman")
2000 - Nagroda Grammy za najlepszy wytstęp ("Again")
2001 - Nagroda Grammy za najlepszy wytstęp ("Dig In")
2001 - Artysta roku
2001 - Ulubiony muzyk
2001 - Ulubiony muzyk
2002 - Ulubiony muzyk
2002 - Microsoft Windows Media Innovation Award


 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www