Good Charlotte

Good Charlotte – amerykański zespół grający muzykę pop punk, często błędnie klasyfikowany jako grający muzykę emo. Został założony w 1996 roku przez Joela i Benji Maddenów oraz byłego perkusistę Aarona Escolopio. Resztę składu tworzą Billy Martin, Paul Thomas i Dean Butterworth. Zespół wydał cztery płyty, a największą sprzedaż uzyskał album The Young and The Hopeless (3 miliony sprzedanych kopii w USA). Ich najbardziej znane piosenki to: Lifestyles Of The Rich And Famous, I Just Wanna Live czy The River.
Zaczęli zdobywać popularność grając na lokalnych festynach i w klubach. Zwyciężyli w miejscowym konkursie młodych talentów. Piosenka Can"t Go On trafiła również na płytę promującą lokalne talenty. Zainteresowali sobą managera post-grunge"owego zespołu Lit (ich singiel My Own Worst Enemy był wówczas bardzo popularny) i już wkrótce otwierali ich koncerty na całym Wschodnim Wybrzeżu. "Byliśmy bez kasy, bez transportu, więc praktycznie żadnych możliwości grania koncertów. Nasza mama mieszkała u sąsiadów w czymś, co przypominało komórkę na narzędzia i jedyne, co miała, to mini-van. Pozwoliła nam jeździć nim na koncerty mówiąc, że sama do pracy będzie chodzić piechotą. To pokazuje, jak bardzo była z nami przez ten cały czas". Dla niej nagrali piosenkę Thank you, Mom, która znalazła się na płycie Good Charlotte. Na nowojorskim koncercie z Lit, w grudniu 1999 roku, pojawili się przedstawiciele różnych wytwórni płytowych. W maju 2000 roku podpisali swój pierwszy kontrakt płytowy i już wkrótce nagrywali album w profesjonalnym studio.

Obecny skład:
Joel Madden - śpiew, okazyjnie gitara rytmiczna
Benji Madden - gitara prowadząca, chórki
Billy Martin - gitara rytmiczna, instrumenty klawiszowe
Paul Thomas - gitara basowa
Dean Butterworth - perkusja

Dyskografia:
Good Charlotte (26 września 2000)
Little Things (2001)
The Motivation Proclamation (2001)
Festival Song (2001)
The Young and The Hopeless (1 października 2002)
Lifestyles Of The Rich And Famous (2002)
The Anthem (2003)
Girls & Boys (2003)
The Young and the Hopeless (2003)
Hold On (2003)
The Chronicles of Life and Death (5 października 2004)
Predictable (2004)
I Just Wanna Live (2005)
We Believe (2005)
The Chronicles of Life and Death (2005)
Good Morning Revival (19 marca 2007)
Keep Your Hands Off My Girl (2007)
The River (2007)
Dance Floor Anthem (2007)
Misery (2007)

Nagrody:
MTV Video Music Awards
Zwycięstwo w kategorii Viewer"s Choice za teledysk "Lifestyles Of The Rich And Famous".
Kerrang! Awards
Zwycięstwo w kategorii Best Single za teledysk "Lifestyles Of The Rich And Famous".
MuchMusic Video Awards
Zwycięstwo w kategorii Peoples Choice: Favorite International Group za teledysk "The Anthem".
Rok 2004:
MTV Video Music Awards
MTV Video Music Awards Japan
Zwycięstwo w kategorii Best Rock Video za teledysk "The Anthem".
MTV Europe Music Awards
NRJ Radio Awards
Zwycięstwo w kategorii Best International Group.
Rok 2005:
NRJ Radio Awards
TRL Awards
Zwycięstwo w kategorii Best Band That Plays Instruments.
Kerrang! Awards
TMF Awards
Zwycięstwo w kategorii Best International Rock Act.
MTV Japan Awards 2005
MTV Australia Video Music Awards
Zwycięstwo w kategorii Viewers Choice Australia za teledysk "Keep Your Hands Off My Girl".

Powyższy artykuł został utworzony wyłącznie ze względu na administrator Vampir (Magdę), która ceni na równi osiągnięcia Good Charlotte i Metalliki.



 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www