Bjork

Björk rozpoczęła swoją karierę muzyczną w wieku 11 lat. Wówczas to zaczęła naukę gry na fortepianie w szkole muzycznej. Jedna z jej nauczycielek przesłała nagranie piosenki "I Love to Love" Tiny Charles islandzkiej stacji radiowej Radio One. Piosenka została wyemitowana na antenie w całym kraju. Wkrótce z młodą piosenkarką skontaktował się przedstawiciel wytwórni Fálkinn z propozycją wydania płyty. Z pomocą swojego ojczyma, który grał na gitarze, nagrała w 1977 swój pierwszy album pod prostym tytułem Björk. Płyta, która zawierała kilka islandzkich piosenek dla dzieci, a także autorską wersję przeboju zespołu The Beatles Fool on the Hill, stała się bardzo popularna na Islandii.
Na nastoletnią Björk wielki wpływ miała muzyka punkowa. W wieku 14 lat założyła swoją własną dziewczęcą grupę pod nazwą Spit and Snot. Kolejnym epizodem jej muzycznej kariery była grupa Exodus spod znaku jazz fusion. W 1980 skończyła szkołę muzyczną i rok później wraz z basistą Exodusu Jakobem Magnússonem założyła nowy zespół Tappi Tíkarrass (co znaczy po islandzku "zakorkuj suce dupę"). W tym samym roku wydali swój pierwszy singel Bíti? Fast Í Víti?, a dwa lata później album Miranda.
Później Björk podjęła współpracę z muzykami z dwóch zespołów Purrkur Pillnikk i Ueyr, z którymi założyła wkrótce nową grupę KUKL (co znaczy po islandzku "czary"). Krótkotrwały eksperyment okazał się sukcesem i muzycy postanowili kontynuować współpracę, rozwijając swój styl podobny do muzyki gothic rock. W tym czasie można powiedzieć, że ukształtował się charakterystyczny dla piosenkarki styl śpiewania. KUKL występowało na Islandii z angielskim zespołem Crass, później również w Wielkiej Brytanii, gdzie pojawił się na scenie z zespołem Flux of Pink Indians. Zespół wydał też dwie płyty: The Eye w 1984 i Holidays in Europe w 1986. Latem 1986 roku kilku członków KUKL postanowiło założyć nowy zespół Sykurmolarnir (isl. "kostki cukru"), znany bardziej pod angielską nazwą The Sugarcubes.
Artystka przeprowadziła się do Londynu i postanowiła rozpocząć karierę solową. Rozpoczęła udaną współpracę z producentem Nellee Hooperem, który pracował wcześniej m.in. z Massive Attack. Owocem tej współpracy był jej pierwszy przebój jako artystki solowej Human Behaviour. W czerwcu 1993 pojawił się też jej pierwszy solowy album Debut. Płyta, która była, jak mówiła sama artystka, sumą jej muzycznych zainteresowań, zdobyła uznanie wśród krytyków i publiczności (w Stanach Zjednoczonych otrzymała status złotej płyty).
Rok później Björk powróciła do studia nagraniowego, by wraz z Nellee Hooperem, Trickym, Grahamem Masseyem oraz producentem muzyki elektronicznej Howie B pracować nad nowym albumem, który miał być swoistą kontynuacją poprzedniej płyty. Nowy album, Post, zawierał utwory inspirowane osobistymi przeżyciami artystki, opisywał problemy związków, miłości, niekiedy w dość agresywny sposób. Płyta ukazała się w czerwcu 1995, dotarła do drugiego miejsca na liście przebojów w Wielkiej Brytanii i zdobyła status złotej płyty w USA. W styczniu 1997 pojawiła się płyta Telegram, która zawierała remiksy przebojów z Post. W międzyczasie piosenkarka wystąpiła w MTV Unplugged oraz napisała piosenkę dla Madonny.

Dyskografia:
Bítu Fast Í Vítiu 1982
Miranda 1983
Söngull 1983
The Eye 1984
KUKL í Paris 1984
Holidays In Europe (The Naughty Nought) 1986
Life"s Too Good, 1988,
Here Today, Tomorrow, Next Week! 1989
Stick Around For Joy 1992
It"s-It, 1992 - remiksy utworów z poprzednich płyt
The Great Crossover Potential 1998 - Best of
Björk 1977
Gling-Gló 1990
Debut 1993
Post 1995
Telegram 1996 - remiksy utworów z poprzedniej płyty
Homogenic 1997
Selmasongs 2000 - muzyka filmowa do "Tańcząc w ciemnościach" Larsa von Triera
Vespertine 2001
Greatest Hits 2002
Family Tree 2002 - box, CD + 5 MiniCD
Live Box, 2003 - box 4CD + DVD
Medúlla 2004
Drawing Restraint 9, 2005 - muzyka filmowa do "Drawing Restraint 9" Matthew Barneya
Surrounded 2006
Volta 2007

Nagrody:
Artystka była w ciągu swojej kariery wielokrotnie nagradzana różnymi nagrodami muzycznymi, m.in. liczne Brit Award, MTV Music Award i inne. Otrzymała 12 nominacji Grammy.

 
Copyright ©2017 by pdhm
Kreator Stron www